Selamat Datang Ke Dunia Resepi Najdah...

FLASH EFFECT

FLASH MESSAGE

My Cute Followers

JaPaNeSe CoTtOn ChEeSe CaKe

Japanese Cotton Cheese Cake

Jika kek ini dibuat dengan betul, ia akan jadi lembut , gebu dan mempunyai lubang-lubang udara yang halus. Jika ada yang tak kena, ia akan jadi padat dan tak berapa naik. Tetapi masih sedap dimakan seperti kek keju yang lain.Selalunya kek ini jadi rebutan kanak-kanak. Belum sempat dimasukkan dalam peti sejuk, dah habis separuh. Kek ini enak dimakan sejuk bersama inti blueberi.




Bahan-bahan :


(A)70 gm gula halus
6 biji putih telur A
1/4 sudu teh serbuk krim tartar

(B)250 gm krim keju
50 gm mentega
6 biji kuning telur A
100 ml susu segar
1 sudu besar jus lemon @ 1/2 sudu teh pes lemon
70 gm gula halus

(C)80 gm tepung superfine/kek


Cara Membuatnya:

1. Krim keju dipotong kecil dan masukkan ke dalam periuk kecil bersama mentega, gula dan susu. Cairkan secara double-boiler dan kacau hingga adunan menjadi likat. Masukkan kuning telur dan jus lemon. Kacau sebati.
2. Angkat dari api dan masukkan tepung. Pastikan adunan masih hangat.
3. Pukul putih telur, gula dan krim tartar hingga gebu dan kental. Apabila dicolek dengan jari,adunan masih berekor. Jangan terlalu keras kerana ia akan kering.
4. Alihkan adunan pes tepung ke dalam bekas lebih besar. Masukkan putih telur sedikit-sedikit dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
5. Sediakan tin pembakar bulat berukuran 9 inci atau 10 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
6. Tuangkan adunan dan bakar secara water-bath.Sediakan dulang lebih besar dan masukkan air 1/3 penuh. Letakkan tin kek atasnya. Masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 170 darjah celcius.
7. Bakar selama 1- 11/2 jam hingga masak. Untuk menguji kek masak, cucuk dengan lidi. Jika masih melekit, bakar semula hingga masak

Crepes




Tentu anda pernah mendengar tentang pencuci mulut dari barat yang dinamakan Crepes. Ia seakan pankek atau lempeng tetapi ia lebih nipis.Anda boleh gunakan kuali leper untuk memasak crepes ini. Pada saya membuat crepes ini lebih kurang membuat kulit kuih gulung ataupun kuih ketayap.Cuma kuih gulung intinya kelapa tetapi crepes lebih bergaya dengan inti krim keju atau lain-lain inti yang anda hajati.

These crêpes are filled with a cream cheese mixture and topped with fresh mango pieces. They are then drizzled with coconut cream syrup and sprinkled with toasted coconut. (If you don’t have or don’t want to make coconut cream syrup, you can do without. But the syrup is very, very good.)

For the crêpes:
1 cup all-purpose flour
1 1/2 cups milk
2 large eggs
2 tablespoons granulated sugar
1 tablespoon vegetable oil
1 pinch salt

Methods:
1. Sift the flour into a medium bowl. Make a well in the center.2. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, sugar, vegetable oil, and salt. Add to the flour and whip to a smooth batter. Refrigerate the batter for two hours.3. Heat a nine-inch crêpe pan on medium high heat. Brush with butter.4. Measure batter into the hot pan. Immediately tilt and rotate the pan so that the batter covers the bottom of the pan in a thin layer.5. Cook until bubbles appear and the bottom of the crêpe is a nice even, golden brown.6. Use a pallet knife or thin, sturdy spatula to turn the crêpe. Cook the second side only it is a blonde color, not as dark as the first side.7. Remove the crêpe to a sheet of parchment paper or waxed paper and repeat with the rest of the batter.
For the cream cheese filling:12 ounces cream cheese
1/3 cup granulated sugar
1 large egg yolk
1/8 teaspoon salt
1/2 teaspoon almond or vanilla extract1. With an electric mixer, blend all ingredients together until smooth.To assemble your crêpes1. Fill your crêpes, folding as desired, with the cream cheese filling.2. Spoon fresh fruit over the crêpes.3. Drizzle with coconut syrup.4. Garnish with whipped cream and toasted coconut.To toast the coconut1. Preheat oven to 350.2. Spread flaked coconut on an ungreased cookie sheet.3. Bake for 10 minutes, stirring two or three times, or until the coconut starts to turn a light golden brown.4. When done, remove the coconut from the pan and cool before using.