My Cute Followers
STIK LADA HITAM
Posted by
Beby
on Sunday, July 12, 2009
STIK LADA HITAM
Saiz bagi hidangan ini antara 4 hingga 5 orang.
Bahan-bahan
@500-600gm (4 keping) daging batang pinang atau
peha ayam tanpa tulang.
@80gm minyak masak untuk mengoreng
(A)
@10gm (1 sudu bbesar) perapan halia
@10gm (1 sudu besar) sos soya
@1 sudu teh bawang putih yang dipotong dadu atau 1/2 sudu teh sebuk bawang putih
@1 sudu teh gula
@1 sudu besar sos worcestershire
@1/2 sudu besar garam
@1 sudu besar minyak zaitun
Campuran Sos
@120gm (1/2 botol) sos lada hitam
@125gm (8 sudu besar) air
@2 sudu besar minyak masak
@Sedikit garam dan gula
Cara membuatnya
1.Perap daging dengan bahan (A) selama 1/2 jam atau lebih
2.Panaskan minyak masak dan goreng daging selama 6 hingga 8 minit.
3.Panggang daging goreng selama 8 hingga 10 minit sehingga masak. Letakkan di tepi.
Penyediaan Sos
1.Panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam kuali. Masukkan sos lada hitam dan tumis
selama 1 minit.
2.Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih, campurkan campuran sos pada
daging sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba resipi ini........!!!!!!!!!!!!!!!!!
0 comments:
Post a Comment