Selamat Datang Ke Dunia Resepi Najdah...

FLASH EFFECT

FLASH MESSAGE

My Cute Followers

STIK LADA HITAM


STIK LADA HITAM

Saiz bagi hidangan ini antara 4 hingga 5 orang.

Bahan-bahan

@500-600gm (4 keping) daging batang pinang atau
peha ayam tanpa tulang.
@80gm minyak masak untuk mengoreng


(A)

@10gm (1 sudu bbesar) perapan halia
@10gm (1 sudu besar) sos soya
@1 sudu teh bawang putih yang dipotong dadu atau 1/2 sudu teh sebuk bawang putih
@1 sudu teh gula
@1 sudu besar sos worcestershire
@1/2 sudu besar garam
@1 sudu besar minyak zaitun

Campuran Sos

@120gm (1/2 botol) sos lada hitam
@125gm (8 sudu besar) air
@2 sudu besar minyak masak
@Sedikit garam dan gula

Cara membuatnya

1.Perap daging dengan bahan (A) selama 1/2 jam atau lebih
2.Panaskan minyak masak dan goreng daging selama 6 hingga 8 minit.
3.Panggang daging goreng selama 8 hingga 10 minit sehingga masak. Letakkan di tepi.

Penyediaan Sos

1.Panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam kuali. Masukkan sos lada hitam dan tumis
selama 1 minit.
2.Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih, campurkan campuran sos pada
daging sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba resipi ini........!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 comments:

Post a Comment